BILA JEDNOM JEDNA ZEMLJA

19,90 

BALKANSKA PESMARICA

Matthias Smidth

QUANTNOCT PUBLISHING

Pred vami je zbir tekstov pesmi iz našega Balkana, od Triglava do Gevgelije. Pesmarica je uporabna na vseh dogodkih; od tistih bolj resnih in umirjenih, do veseljakovih žurov pozno v noč…ali v zgodnje jutro!!!!!

PA POJDIMO NA POTEP… OD TRIGLAVA DO GEVGELIJE!!!!!

478 strani, 2023

Opis

Kolikokrat smo na zabavah in najrazličnejših žurih že slišali kako balkansko pesem? Rečemo lahko, da se Zamejstvo razlikuje od večinskega prebivalstva tudi v tem: naši mladi, pa tudi manj mladi, res ljubijo balkanske pesmi! To so lahko rock pesmi, ki so jih avtorji skladali še v obdobju bivše Jugoslavije, ali pa so to najmodernejše disco-dance pesmi, ki jih sestavljajo z računalnikom.

Vprašanje, ki se nam sedaj postavlja je: zakaj je pravzaprav ta glasba tako priljubljena pri nas? Reči moramo, da so nekateri dejansko odrastli z jugoslovansko rock-glasbo, mnogi od teh pa te pesmi poslušajo še danes, saj se prepoznajo v besedilu ali v popolnoma značilnem ritmu. Drugi pa so take vrste pesmi odkrili nedavno, obenem pa so se kmalu zaljubili v tipično balkansko melodijo, v kateri se prepletajo južnoevropski in skoraj arabski elementi. Ritem, ki nas vleče v teh pesmih je res poseben: ta nas privede, čeprav samo s fantazijo, na Balkan. Gore in morje, plaža in idilična vasica na robu mesta v Srbiji; obenem pa se med gozdovi dvigajo islamski minareti Bosne in Črnogore, nato pa nas ritem privede ponovno domov. Domov? Seveda, saj je to pravzaprav glasba, ki ne omenja samo Balkan, temveč tudi Slovenijo!